Mida del text: A | A | A
  Presentació
Presidents
Secretaris generals
Seus des del 1907
Patrocinadors del centenari
Contacte

Andreu Alfaro

Andreu Alfaro va néixer a València l’any 1929. Fill de comerciants, propietaris d’una carnisseria, la seva vida transcorre paral·lela al món artístic, però sense entrar-hi definitivament. Caldrà esperar fins al 1974 perquè abandoni les seves altres activitats i es dediqui plenament a l’art, al dibuix, per al qual sempre ha estat especialment dotat, i, sobretot, a l’escultura. Andreu Alfaro és una referència imprescindible en l’escultura, no solament espanyola, sinó també internacional, com certifica la infinitat d’obres seves exposades en museus del tot el món i obres públiques de l’artista instal·lades en les capitals més importants. A Espanya, la capacitat per a emocionar amb la seva obra queda ben palesa amb una extensa col·lecció d’escultures repartides per tota la geografia de l’Estat.

Els materials que utilitza són molt variats, tot i que per a les obres públiques acostuma a emprar l’acer i l’alumini.

 

Per a definir el seu estil caldria recórrer al professor José Marín Medina, quan diu que «partint d’un informalisme líric, es transforma en un dels noms més representatius de l’escultura de transavantguardisme». A Alfaro, fora de tota definició, li agrada aplicar els seus coneixements geomètrics per crear obres abstractes suggeridores, obres plenes de matisos, que juguen amb el mòdul, amb la sèrie, amb la llum, amb el color (cal destacar els seus treballs de plexiglàs de colors), i que no es fan difícils a l’espectador, malgrat la seva complexitat real.

Hom també l’ha definit com un artista minimalista, tot i que un art carregat de significat com el que el caracteritza tampoc no s’ajusta a aquesta definició.

En l’àmbit personal, Alfaro és un artista compromès amb la societat on viu. Els ideals de democràcia, llibertat i il·lustració apareixen sempre en les seves